کلیسای سنت مری یکی از کلیساهای معروف انگلستان است که در آکسفورد قرار دارد و دلیل معروفیت آن به دلیل معماری منحصر به فرد و تماشای مناظر اطراف از بالای برج آن است و جزء اولین ساختمان دانشگاه معروف این شهر است.
بیشتر بخش های کلیسای سنت ماری یا همان سنت مری را دانشگاه و ساختمان های کالج آن تشکیل داده است و کلیسای سنت مری یک از بناهای اولیه دانشگاه آکسفورد به شمار می رود.
در معماری ایوان این بنا ازسبک باروک کمک گرفته شده است که نیکولاس استون عهده دار آن بود ولی بعدها ساختمان آن را به سبک گوتیک انگلیسی بازسازی کردند.
به عقیده بسیاری از تاریخدانها برج کلیسای سنت مری یکی از زیباترین برج های کلیسا در انگلستان هست و آن هم به دلیل منار مخروطی شکلش است.
افرادی که قصد دیدن این کلیسای زیبا را دارند می توانند با پرداخت ورودی از این برج دیدن کنند.
شما از بالای این برج می توانید شاهد ساختمان رادکلیف کمرا و کالج آل سولز آکسفورد و مناظر زیبای اطراف باشید

تاریخچه کلیسای سنت مری
کلیسای سنت مری در روزهای اول تاسیس دانشگاه آکسفورد به عنوان اولین ساختمان آن انتخاب شد و قدمت این کلیسا به قرن 11 میلادی بر می گردد.
اعضای اصلی این دانشگاه از سال 1252 جلسات مهم خودشان را در این مکان برگزار می کردند وبعد از مدتی مقر اصلی دانشگاه را در این کلیسا فرار دادند و همه سخنرانی ها و مراسم فارغ التحصیلی در این کلیسا انجام می شد.
در سال 1320یک ساختمان دوطبقه را به بخش شمالی محراب کلیسا اضافه کردند که طبقه ی بالای آن به اولین کتابخانه ی دانشگاه آکسفورد تبدیل شد.
سه تن از کشیشان پروتستان در سال 1555 به جرم خروج از دین به دستور ملکه ماری محاکمه شدند و دادگاه آنها در کلیسای سنت ماری برگزار شد.
یکی از کشیش ها که کرنمر (cranmer) نام داشت توبه کرد اما ملکه ماری توبه آن را نپذیرفت اما به او فرصت داد تا خطابه ی خود را برای آخرین بار بخواند.
کشیش کرنمر در این سخنرانی توبه اش را پس گرفت و عهد بست تا آن دستی را که توبه را امضاء کرده اول در آتش بسوزاند.
در کلیسای سنت مری جایی که کشیش کرنمر خطابه ی خود را خواند به نام ستون کرنمر نامگذاری کردند که بخش از آن هنوز در کلیسا موجود می باشد. و در نهایت ملکه مری حکم زنده سوزاندن این کشیش ها را صادر کرد .
300سال بعد در انتهای بخش جنوبی خیابان سنت جایلز بنای یادبود شهدای آکسفورد را ساختند.

تا قرن 17 میلادی کلیسای سنت مری هم مکانی برای عبادت و هم مکانی برای برگزاری جشتهای فارغ التحصیلی بود تا اینکه اسقف اعظم شهر کنتربری (canterbury) دستور داد تا ساختمانی مجزا برای مراسم احداث کنند تا کلیسا مکانی فقط برای عبادت باشد. این پروژه بعد از مرگ کنتربری و شروع جنگهای داخلی انگلستان به تعویق افتاد اما بعد از دوران بازگردانی پادشاهی انگلیس دوباره به دستور جان فل (john fell) به جریان انداخته شد.
جان فل , کریستوفر رن ( christopher wren) را مسئول ساخت این بنای تاریخی کرد که امروزه آن را با نام سالن نمایش سلدون می شناسند و بعد از آن کلیسای سنت ماری به مکانی مخصوص عبادت تبدیل شد.
معماری کلیسای سنت مری
قدیمی ترین قسمت کلیسای سنت مری برج کلیسا است که تاریخ ساخت آن حدودا به سال 1270 بر می گردد و اطلاعاتی از معماری آن در دست نیست. اما ساختمان اصلی کلیسای سنت مری را در اواخر قرن 15 و اوایل قرن 16 به سبک گوتیک انگلیسی باز سازی کرده اند.

در سال 1320 میلادی مجسمه ها و ناودان ها به نمای این کلیسا اضافه شد که امروزه فقط نسخه ی اصلی یکی از 12 مجسمه ی آن در این مکان قرار دارد و بقیه آنها کار جرج فرامپتون است.که در سال 1894 در این کلیسا قرار گرفتند.
هم اکنون نسخه های اصلی مجسمه های دیگر در خانقاه نیو کالج نگهداری می شوند.
طراحی ایوان جنوبی کلیسای سنت ماری را نیکلاس استون در سال 1637 میلادی برعهده داشته که شباهت بسیاری به سبک باروک رومی دارد. این طرح، ستونهایی مارپیچ را دربرمیگیرد و سنتوری یا همان آذین بالای درب این کلیسا، بر روی این ستونها قرار گرفته و مجسمهی مریم مقدس در فرورفتگی دیوار واقع شده است.
این بنا چندین بار در طول تاریخ بازسازی شده و وسایل آن تغییر کرده، اما هنوز هم میتوان پنجرههای رنگارنگ سمت شرقی آن را مشاهده کرد که از قرن 15 میلادی به جا مانده است. کلیسای سنت ماری، همه روزه از ساعت 9 صبح تا 5 یا 6 بعد از ظهر فعالیت دارد و فقط در بعضی مناسبتهای خاص تعطیل میباشد. بنابراین یادتان باشد قبل از مراجعه، حتماً از ساعت کاری دقیق و باز بودن آن اطمینان پیدا کنید تا هنگام برگزاری مراسم به آنجا نروید.